Yin ja Yang




" Kaksi vastakkaista elementtiä, joiden avulla voimme ymmärtää miten kaikki liittyy toisiinsa." 

Kylmä ja kuuma,
maa ja taivas,
aineellinen ja aineeton,
supistuva ja laajentuva,
laskeva ja nouseva,
pimeä ja kirkas,
hidas ja nopea,
negatiivinen ja positiivinen,
pehmeä ja kova,
feminiininen ja maskuliininen...

Yinin ja Yangin avulla opimme ymmärtämään sen, kuinka tärkeää on pitää kaikki tasapainossa. Toinen toisiaan tukevat elementit toistuvat jokapäiväisessä elämässämme. Ollaksemme terveitä kehon täytyy pysyä tapapainossa ja energiamme, Qin tulisi virrata vapaasti. Kiireellinen ja hektinen elämä, Yang, pitää meidät koko ajan liikkeessä. Tätä varten tarvitsemme elämäämme tasapainottavaa Yin energiaa.

Yin ja Yang ovat alati muuttuvia. Harvoin pääseemme todelliseen tasapainoon ja harmoniaan. Jos kuitenkin annamme toisen elementeistä hallita enemmän elämäämme, näkyy se tasapainon järkkymisessä kehossamme ja mielessämme. Sairaus on seurausta epätasapainosta.
Jo muinaiset lääkärit ovat kiinnittäneet huomiota ympäristön vaikutteista ihmisen terveyteen. Perinteisessä Kiinalaisessa lääketieteessä Yinin ja Yangin avulla tulkitaan eri kehon osien ja elinten vuorovaikutussuhteita. Jokainen kuudesta päämeridiaanista on myös liitetty sisäelimiimme ja niitä hallitsee energiallaan, joko Yin tai Yang. Oireiden ja sairauksien erottelulla, voimme tulkita epätasapainoa kehossa. Kylmyys kehossa, hidas pulssi ja heikkous ovat Yinin oireilua, kun taas kuume, nopea pulssi, levottomuus ja stressi viittaavat Yangiin. 

Liikkeen, voiman ja nopeuden tasapainottamiseksi tarvitsemme rauhoittumista, hidasta liikettä ja rauhallista hengitystä. Kehoamme rauhoittava Yin vaikuttaa parasympaattiseen hermostoomme ja auttaa meitä rentoutumaan. Rauhallinen Yin ylläpitää sisäelinten toimintaa ja hyödyntää syömämme ravinnon energiaa ja varastointia kehossamme. Ulospäinsuuntautunut, nopeatempoinen Yang taas puolestaan aktivoi sympaattisen hermostomme ja pitää meidät alati valppaina. Tästä syystä tarvitsemme tasapainoa molempien välillä. Toisen heikkoutta voi vahvistaa lisäämällä elämään sitä vahvistavia elementtejä. 

Kaiken hektisyyden keskellä olen huomannut kuinka ihmiset kaipaavat rauhoittumista ja pysähtymistä. Ihanat Yin Jooga, Jomon-Shindo ja Qigong harjoitukset auttavat kehoa rauhoittumaan ja palautumaan. Syvä palleahengitys ja oman kehon äärelle pysähtyminen vahvistavat heikkoa Yin energiaa. Lisäämällä liikettä ja pulssia nostattavia harjoituksia voimme taas vaikuttaa Yangin vahvuuteen. Näiden kahden pitäminen tasapainossa onkin tärkeää. Ei riitä, että liikumme ahkerasti ja pidämme kuntoamme ja lihaksiamme yllä kovilla harjoituksilla. Keho ja mieli tarvitsevat myös palauttavaa harjoittelua, rentoutumista ja lepoa. 

Istahdetaan oman kehon äärelle kuuntelemaan mitä sille kuuluu.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lempeää rentoutumista..

Kevät - Puuelementti

Varjoista valoon..