Kevät - Puuelementti



" Ihmisen terveys on dynaaminen tasapaino sekä kehon sisällä että suhteessa ympäristöön."


Kiinalaisessa lääketieteessä kevät on puuelementin aikaa. Symbolisena puu kuvastaa heräävää energiaa. Puu imee energiaa luonnosta ja muuttaa sen aineelliseksi, lehdet, kukat, hedelmät..
Samoin kehomme herää talven levon jälkeen ja kevät tuo tulessaan muutoksen ajan. Kenties se saa sinut pohtimaan uusia tuulia elämääsi? Tuntuuko sinustakin siltä, että asetamme juuri keväisin uusia tavoitteita elämässämme?

Puuelementtia ohjailee liike, kehittyminen ja eteenpäin meneminen. Kiinalaisessa lääketieteessä puuelementti liitetään sisäelimiimme maksaan (Yin) ja sappirakkoon (Yang). Maksa säätelee kehomme liikettä, joustavuutta ja voimaa. Lihaksemme, jänteemme, nivelemme, sidekudoksemme ja ääreishermostomme saavat voimaa maksan Qi:stä (kiinassa) tai Pranasta (intiassa). Qi on elämänenergiaa joka hoitaa ja ruokkii kehoamme.  Jos se jostain syystä ei pääse kiertämään kehossamme vapaana, näkyy se erilaisina oireina mm. jumeina, kipuina ja sairauksina.

Monesti olemme talvisin "lepotilassa". Käperrymme sisälle lämpöön ja odotamme valon lisääntymistä. Olemme pysähtyneitä. Tälläinen paikoillaan olo voi aiheuttaa sen, että maksan energia stagnoituu, jumuituu, jolloin energian vapaa kierto häiriintyy. Mieleltämme voimme olla "jumissa", vihaisia, turhautuneita ja kärsiä ns. kevätväsymyksestä. Maksan ja sappirakon meridiaanien vaikuttaessa kehomme liikkeeseen ja voimaan, saatamme keväisin tuntea olevamme talven jäljiltä kankeita. Ikään kuin olisimme vielä kohmeessa. Valon ja liikkeen lisääntyessä, saamme Qin kertämään elinvoimaisemmin ja voimme vapauttaa kehomme syviä jumeja. Hyvä ja joustava liikkuvuus, rauhallisesti kulkeva palleahengitys, selkeä, kirkas mieli ja hyvä päättäväisyys ovat merkki Qin, energian tasaisesta kulusta. On todella tärkeää, että kehoamme liikuttavat suuret lihaksen, nivelet ja jänteet pysyvät kunnossa. Myös rauhoittamalla ääreishermostoamme ja aktivoimalla parasympaattisen hermostomme, vapaudumme niin fyysisistä kuin psyykkisistäkin jumeista.

Shindossa maksa-sappirakko meridiaanien venytys on hyvä tapa rentouttaa ja vapauttaa näitä jumeja. Venytys kohdistuu jalkoihin ja kylkiin. Yin joogan puolella tämä sama venytys tunnetaan nimellä Sudenkorento (Dragonfly). Venytyksen voi tällöin tehdä myös eteenpäin taivutuksena ja muuntaa sitä siitä sivulle taivutukseksi. Nämä venytykset yhdistettynä syvään ja rauhalliseen palleahengitykseen, auttavat avaamaan maksan ja sappirakon kanavia. Koska venytykset pyritään tekemään mahdollisimman rentoina, pitkinä ja rauhallisina on hyvä käyttää apuna bolsteria tai tyynyjä. Rentous on Shindon ja Yin joogan venytyksissä todella tärkeä asia. Mitä rennompi keho, sitä rennompi mieli.

Jos siis tunnet, että kehosi on talven jälkeen jumissa, mieli vielä samea ja olo väsynyt, kannattaa ehdottomasti aloittaa tekemään kehoa avaavia harjoituksia. Maksa-sappirakko venytys on helppo, avaava ja tehokas. On ollut mahtavaa huomata, kuinka voimme näillä venytyksillä vaikuttaa kehomme ja mielemme hyvinvointiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lempeää rentoutumista..

Varjoista valoon..