Mielen sopukoissa..

* Kirja saatu Viisas Elämä- Kustantajan kautta.*
some@viisaselämä.fi

"Kukaan muu ei voi pelastaa meitä, paitsi me itse. Kukaan ei voi, eikä kenenkään tulisi tehdä niin. Me itse kävelemme polkua pitkin."
- Buddha -



Kaikki meistä tietää kuinka vaikeaa on joskus hiljentää ajatukset. Kuinka illalla nukkumaan mennessä ajatukset kiertävät kehää ja kärpäsestäkin kehittyy härkänen...

Ajatukset ovat osa meitä. Ne muodostavat pitkälti sisäisen minämme, sekä vaikuttavat kaikkeen tekemiseemme ja olemiseemme. Ajatuksemme muodostavat käsityksemme kaikesta mitä ympärillämme tapahtuu ja  antaessamme niille vallan, ne alkavat hallitsemaan koko elämäämme. Ajatuksemme ovat myös kovin tarttuvia. Varsinkin silloin kun niitä huudetaan kovaan ääneen. Voimme itse vaikuttaa myös siihen kylvämmekö ympärillemme positiivista vaiko negatiivista energiaa. Kaikki lähtee siis oman päämme sisältä.

Veikkaan, että nykymaailmassa kaikista vaikein asia on istua hiljaa paikoillaan, niin ettei anna minkään ulkopuoleisen häiritä itseään, hiljeltämällä ajatusten jatkuvan virran ja olemalla vain länsä. Kuinka usein olemme "läsnä" ja annamme ajatustemme kuitenkin virrata aivan muihin asioihin... Mietimme työjuttuja, perheen menoja, listaamme tekemättömiä asioita... Ja kuinka vaikeaa on järjestää itselle hetki aikaa hiljentymiseen. Vai onko sittenkään? Aina ei tarvita tunnin järjestelmällistä meditaatiota voidaksesi olla paremmin läsnä ilman kehää kiertäviä ajatuksia. Mitäpä jos aloittaisi pienin askelin kohti tietoisempaa läsnäoloa?

Ajatukset tulevat ja menevät. Hyväksymällä omat ajatuksemme ja tulemalla niistä tietoisiksi, voimme itse hallita elämämme suuntaa. Voimme alkaa tutustumaan paremmin itseemme, omaan mieleemme ja voimme alkaa voimaan paremmin. Mutta miten osaamme tehdä kaiken tämän? Toisille meistä on täysin luonnollista istahtaa oman kehon ääreelle kuuntelemaan mitä itselle kuuluu, mutta monilla meistä alkavat tässä vaiheessa ajatukset huutamaan omia juttujaan. Jäämme kiinni ajatusten loppumattomaan kehään.

Meditaatio ja Mindfulness tekniikoita on opetettu ja hyödynnetty kautta aikojen luomaan harmoniaa niin kehoon kuin mieleen. Itseäni tämä kiehtoo valtavasti ja uskon vahvasti siihen kuinka paljon voimme itse vaikuttaa omaan mielleemme ja tiedän myös sen, ettei se aina ole kovin helppoa. Onneksi meillä on myös apuna ohjaajia ja oppaita, joiden avulla pääsemme alkuun ja voimme hyödyntää niitä jokapäiväisessä elämässämme. Tarkoitus ei missään nimessä ole, että lopettaisimme ajattelun kokonaan, vaan hyväksymään ne, ystävystymään ajatustemme kanssa.

Jon Kabat-Zinn on opettaja, tutkija ja lääkäri, joka on kehittänyt mm. MBSR- menetelmän (Mindfulnes Based Stress Reduction), jolla voidaan lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia merkittävästi. Hänen kirjoittamassaan kirjassa - Mindfulness , Tietoisen läsnäolon perusteet on neuvoja ja harjoituksia, joilla pääset alkuun oman tietoisen läsnäolosi polulla. Kirja vaatii kyllä keskittymään ja pohtimaan oman mielen sopukoita. Luultavasti näiden tekstien ja harjoitteiden pariin tulen palaamaan vielä monta kertaa ja toivon, että pystyn pikkuhiljaa sisäistämään ja ammentamaan oppeja jokapäiväisessä arjessa. Meditaatio ja mindfulness ei ole vain hetki elämässä, vaan elämäntapa jota voita hyödyntää aivan jokainen hetki.

Kabat- Zin kirjoittaa hienosti siitä kuinka ajatuksemme ovat kuin meri. Me emme voi estää sitä myrskyämästä, mutta sukeltamalla syvemmälle pahinkin kuohunta laantuu ja vesi keinuu lempeästi.
Tästä ajatuksesta minä aion pitää kiinni!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lempeää rentoutumista..

Kevät - Puuelementti

Varjoista valoon..